Vymezte se vůči sousedům

03.05.2016 11:44

Ke každé zahradě patří plot, který soukromý prostor kolem domu ohraničí od okolních pozemků.

Nemá ale funkci pouze pomyslné ochrany, ale je také znakem vkusu a dotváří výsledný dojem ze zahrady. Jeho provedení je tedy třeba volit s ohledem na vzhled domu.

Jaké tedy máme možnosti?

 

Dřevěné ploty

Není nad přírodní materiál, který může být vhodným doplňkem prakticky jakékoli zahrady. Je třeba ho ale vhodně zkombinovat se sloupky a pomyslet na to, že vyžaduje častější údržbu. Odolnost dřeva se dá zvýšit použitím speciálních nátěrů.

 

Kovové ploty

Mají nepřeberné množství variací - od jednoduchých stavebnicových prvků tvořených mřížkou přes splétané pletivové varianty (poplastované nebo pozinkované) a svařované až k výrobkům kovářského umění. Možnost výběru máte i v materiálovém provedení.

 

Zděné ploty

Kdo chce být masivněji chráněn, ať už před sousedy, nebo třeba povětrnostními podmínkami, může zvolit plot kamenný nebo cihlový. Výhodou celozděného plotu je skutečnost, že se na zahradě budete cítit jako v pevnosti, to však může být i nevýhoda.  Vyplatí se proto kámen nebo cihly použít třeba na vybudování podezdívky a sloupků v kombinaci s některým jiným materiálem.

 

Plastové ploty

Také ploty z PVC mohou doladit celkové vzezření vaší zahrady, a nemusí se přitom jednat o klasické pletivo. K dispozici jsou i stavebnicové systémy imitující dřevěné plaňky mnoha barev a dezénů, jejich jasnou výhodou je dlouhá životnost a bezúdržbovost. Krásu a duši dřeva ovšem nenahradí.  

Zpět